E-Ticaret Şirketi Nasıl Kurulur?

E-Ticaret Şirketi nasıl kurulur

Pek çok alanda olduğu gibi ticaret kavramına dair dinamikler de bugün özelinde ciddi bir dönüşüm içerisinde. Girişimcilik, ürün, hizmet ya da hedef kitle gibi doğrudan ticari terminolojiye ait sözcükler, günümüzde bambaşka bir algıya sahip olmaya başladı. Bu yüzden e-ticaret şirketi kurmakta son zamanlarda insanların radarına girmiş bulunmakta.

Yaşamımızın her alanında kendini var eden dijitalleşmenin “elektronik ticaret” gibi yüksek potansiyelli bir alanı etkilememesi zaten beklenemezdi. Özellikle akıllı cep telefonların yaşamımıza dahil olması, evlerde ve iş yerlerinde internet kullanım oranlarının müthiş bir hızla artması ya da pandemi gibi kayda değer gerekçeler, e-ticaret olgusuna daha hızlı adapte olmamızı sağladı. 

Geçmiş dönemlerde pek çok internet kullanıcısı için pek de bir şey ifade etmeyen e-ticaret, bugün gelinen noktada yaşamımızın adeta odak noktasında konumlanıyor. Elektronik ticaret alanında yakalanan bu muazzam başarı, söz konusu pastadan pay almak isteyen girişimcileri de harekete geçirmiştir. Tam da bu noktada sizler için ”E-ticaret sitesi nedir?” ve “E-ticaret sitesi nasıl kurulur?” gibi trend sorulara yanıtlar vermeye çalışacağız.

E-Ticaret Şirketi Nedir?

Elektronik ticaret, yüzlerce yıldır devam eden geleneksel ticaret yaklaşımlarına dair ezberleri tam anlamıyla bozmuş durumdadır. E-ticaret olgusunu temel olarak 7 gün 24 saat açık kalan bir iş yeri gibi düşünmek mümkündür. E-ticaret şirketi, kısaca internet üzerinden online satış yapmak adına oluşturulan şirket türünü ifade eder. Bu noktada anonim, limited ya da doğrudan şahıs şirketi adı altında e-ticaret şirketini kurmak olasıdır. 

Tüm bu şirket türlerinin kendi içerisinde belli avantajları ve handikapları söz konusudur. Kurmak istediğinizi şirketin ölçeğine ve uzun vadeli planlamalarına göre sizin için en uygun şirket türüne yönelebilirsiniz. Elektronik ticaret çeşitlerini kendi içerisinde; firmadan son tüketiciye, firmadan firmaya, son tüketiciden firmaya ve tüketiciden tüketiciye olacak biçimde sıralayabiliriz. Şirketlerini doğrudan e-ticaret şirketi şeklinde kuranlar, birçok kredi ve hibe olanağından da yararlanma şansı bulur. 

Bireysel şirketler; şahıs, sanal ofis kuruluşu ve home-ofis kuruluşu biçiminde sıralanır. Sermaye şirketleri ise limited şirket ve anonim şirket olarak karşımıza çıkar. E-ticaret şirketlerinin kuruluş aşamasındaki prosedürler, büyük ölçüde şirket türüne göre değişir. 

Adım Adım E-Ticaret Şirketi Kurmak

Girişimciler e-ticaret şirketi kurmak adına öncelikle uygun bir mali müşavir ya da muhasebeci ile anlaşmak durumundadır. Ayrıca tüm şirket türlerini ayrı ayrı analiz ederek kendileri için en ideal olan şirket türünde karar kılmalıdırlar. Elektronik ticaret şirketi oluşturmak isteyen kişilerin, kuruluş sürecinin sonunda NACE kodunu faaliyet bölümüne dahil etmeleri çok önemlidir. 

Resmi düzeyde iş yeri açılışı yapmak isteyen girişimciler, önce Vergi Dairesi ile beraber Ticaret Odası başvurularını gerçekleştirmelidir. Şirket kapsamında personel çalıştırmayı düşünenler, bu noktada SGK başvurularını da tamamlamak zorundadır. Kuruluş işlemlerinden sonra ortaya çıkacak maliyet kalemlerini şu şekilde aktarabiliriz: 

  • Aylık olarak ödenen Katma Değer Vergisi
  • Aylık sigorta primleri
  • Aylık olarak ödenen BAĞKUR primi
  • Stopaj ödemeleri
  • Geçici Vergi ödemeleri
  • Yıllık Gelir Vergisi
  • Yasal defter tasdikleri
  • Mali müşavir maliyetleri

Dileyenler, şirketi kurmadan önce bağımsız bir şekilde KOSGEB eğitimlerine dahil olup geri ödemesiz devlet destekleri için şanslarını deneyebilirler. 

E-Ticarette Başarılı Olmak Adına Bunlara Dikkat

Bir e-ticaret şirketinin gerçek anlamda başarı sağlaması için girişimciler,  şu noktalarda özellikle dikkatli olmak zorundadır:

  • Mutlaka kapsamlı bir iş planlaması yapın. Özellikle de hedef kitlenizi ve kaynak planlamanızı tüm detaylarıyla oluşturun.
  • Doğrudan üretici misiniz yoksa satacağınız ürünler için bir tedarikçiyle mi anlaşacaksınız? İş yönteminize en başta karar verin. 
  • E-ticaret sitenizi geliştirmek için ciddi şekilde zaman ayırın. Bu işi bir ek iş olarak görmek, tam olarak istediğiniz verimliliği elde etmenizi zorlaştırır. 
  • Uzun vadeli kargo anlaşmalarınızı uygun maliyetlerle gerçekleştirin.
  • Web sitenizin ve sosyal medya hesaplarınızın markanızın yüzü olacağını unutmadan bu konudaki yatırımlara öncelik verin.
  • Son olarak; size sağlayacağı büyük avantajlardan dolayı pazaryerlerinde online mağaza açmayı ihmal etmeyin.

E-ticarette başarılı olmak için size rehberlik edecek yeni içeriklerle karşınızda olmayı sürdüreceğiz. 

E-ticaret şirketinin nasıl kurulduğu hakkında bilgilerimizi sizlere sunduk. Hali hazırda e-ticaret şirketiniz varsa sizleri Magenty E-ticaret entegrasyon panelinden tüm işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Paylaş
İçerik
İlginizi Çekebilecek Makaleler
Temu nedir shein nedir

Temu ve Shein Nedir?

Temu ve Shein, dünya çapında gönderim yapan e-ticaret alanında birbirine rakip perakende pazarlarıdır.“Takım oluştur, fiyat düşür” anlamına gelen Çinli e-ticaret uygulaması Temu, 2022 yılında ABD’nin Boston

Devamını oku →
Ara

Hafta içi 09:00-18:30

Biz Sizi Arayalım

Aşağıda ki formu doldurun ürün uzmanımız sizi arasın ve Magenty hakkında bilgi versin.

Hafta içi 09:00 - 18:30