E-ticarette e-fatura zorunlu mu? Sorusu son yapılan yasal düzenlemelerle birlikte e-ticaret alanında faaliyet gösteren kişi ve kurumlar tarafından sık sık sorulmaktadır. Bu yazımızda bu konuda aklınıza gelebilecek pek çok soruyu yanıtlayacağız.
Gelişen teknoloji ile her geçen gün hayatımız daha da dijitalleşmeye başladı. Bu doğrultuda artık alışveriş dünyasının da büyük oranda e-ticaret sitelerine ve online pazaryerlerine taşındığını söyleyebiliriz. Diğer yandan pazaryerlerindeki potansiyel yaptığınız satışların faturalandırma sürecini doğru ve eksiksiz yönetmek de hem markanızın güvenirliliği için, hem de olası cezalardan korunmanız için oldukça önemlidir.
Dolayısıyla e-ticaret sektöründeyseniz e-fatura ve e-arşiv fatura sistemleri iyi tanımanız gereken sistemlerdir. Bu süreçte herhangi bir sorun yaşamamak, bu sistemlerin size sunduğu avantajları doğru kullanabilmek için e-fatura ve e-arşiv fatura sistemleri hakkında doğru bilgilere sahip olmanız gerekmektedir. E-fatura sistemi sayesinde faturalarınızı manuel olarak kesmekle ya da kargolamakla uğraşmayacağınız gibi faturalarınızı saklamak için özel bir çaba göstermenize de gerek kalmamaktadır. Size uygun Magenty E-fatura entegrasyon paket fiyatlarını inceleyebilirsiniz.
E-Ticarette Faturalama Süreci Nasıl Gerçekleşmektedir?
E-ticarette satış sürecinin sorunsuz ve hızlı bir şekilde ilerlemesi için e-fatura sistemi oldukça faydalıdır. E-fatura sayesinde e-ticaretle uğraşan firmalar fatura yazdırma, onaylatma ve kargolama derdi yaşamadan müşterilerine faturalarını kolayca gönderebilmektedirler. E-fatura mükellefi olmasa da sizden alışveriş yapan herkesin e-mail adresine e-faturalarını gönderebilirsiniz. Bunun için e-ticaret yaptığınız sistemi e-fatura sistemine entegre etmeniz yeterli olacaktır. Sisteme kayıt olduğunuz takdirde e-ticaret ile uğraşırken e-fatura sistemleri ile süreç manuel değil, otomatik olarak gerçekleştirilmektedir.
E-Fatura ve E-Arşiv Arasındaki Farklar Nelerdir?
E-fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleme, iletme ve saklama olanağı sağlayan bir sistemdir. E-arşiv faturaysa, e-fatura sistemine dahil olmayan kişi ve kurumların kullanımı içindir. Fatura, e-arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır. İki çözüm arasındaki temel fark kullanıcının e-fatura kullanıcısı olup olmadığıdır.
İsteyen her firma e-faturaya geçebilir. Ayrıca e-fatura ile birlikte e-arşiv fatura da kullanabilir. Böylece e-fatura kullanıp kullanmaması fark etmeden tüm ortamda elektronik ortamda fatura kesebilir.
E-Ticarette E-Fatura Zorunluluğu
GİB tarafından yayımlanan son tebliğe göre: Gerek kendi siteleri gerekse de aracı hizmet sağlayıcılarına ait internet sitelerinde, diğer her türlü elektronik ortamda mal ya da hizmet satışı gerçekleştiren mükelleflerden;
2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL,
2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri, brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olanlar 1 Temmuz 2023’e kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek zorundadır.
Zaten söz konusu miktarlar hemen hemen e-ticaret yapan tüm firmaları e-fatura ya da e-arşiv faturaya geçmek zorunda bırakmıştır.
E-Ticarette E-Defter Zorunluluğu Nedir?
2023 yılı içinde e-fatura uygulamasına geçmek zorunda kalan mükelleflerin, 1 Ocak 2024’ten itibaren e-defter uygulamasına da geçme zorunluluğu vardır.
E-Fatura Sistemine Nasıl Geçilmektedir?
E-fatura sistemine geçiş için belirli kanallar ve kurumlar bulunmaktadır. E-faturaya başvurmak için Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu süreçte mali mühür temin ederek ya da şahıs firmasına sahipseniz e-imza ile başvuru yapabilirsiniz. Bu doğrultuda mali mühür ya da e-imza ile GİB başvurunuzu tamamlayabilir, e-fatura ve e-arşiv sistemlerinde kaydınızı oluşturabilirsiniz. Bunun yanı sıra GİB ile entegrasyon sağlayan özel kurumlar da başvuru sürecinizi takip ederek sizi bilgilendirebilmektedir.
Magenty E-fatura entegrasyonu ile e-fatura ve e-arşiv faturalarınızı saniyeler içerisinde hazırlayabilirsiniz. Ayrıca e-ticaret pazaryeri entegrasyon ile alakalı ayrıntılı bilgi alabilir ve 14 günlük demodan yararlanabilirsiniz.