Potansiyel bir alıcıyı “Sepete Ekle” veya “Ödeme” düğmesini tıklayıp tıklamamaya neyin ikna ettiğini biliyor musunuz?
Kaliteli ürün bilgisi siz ve müşterileriniz için öncelikli neden olmaya devam edecek. Ancak göründüğünden daha önemli “dekoratif” bir neden daha var: Renk psikolojisi…
Renkler bireylerde bilinçaltı düzeyinde çeşitli duygusal ve psikolojik tepkileri ortaya çıkarma gücüne sahiptir. E-Ticaret sitelerinin tasarımında renklerin kullanımı önemli bir rol oynamaktadır. İşletmeler renkleri stratejik olarak kullanarak müşterilerinin satın alma süreçlerini etkileyerek satışlarını artırabilir.
Renk Psikolojisi E-Ticarette İşe Yarıyor Mu?
Tüketiciler 90 saniye içinde markanız hakkında bir fikir sahibi olurlar. Renk psikolojisini E-Ticaret sitesi tasarımınıza etkili bir şekilde dâhil ettiğinizde, potansiyel müşterilerinizin ilgisini ve güvenini kazanarak görsel olarak çekici bir çevrimiçi varlığa sahip olursunuz. Ürün pazarlamasında renk kararları hafife alınmamalı ve estetik tercihlere dayalı olmamalıdır. E-Ticarette tercih ettiğiniz renkler estetiğin çok ötesinde satışlarınızı etkileyen bir tasarım stratejisidir ve öncelikli olarak reklam hedefinizi belirlemenizi gerektirir. Reklam hedefinizde dürtüsel bir satın almayı mı teşvik ediyorsunuz? Aciliyet ve sınırlı stok hissi mi veriyorsunuz? Yoksa sepete daha fazla ürün eklemeye olanak mı sağlamak istiyorsunuz?
E-ticaret Sitenizde Renkleri Nasıl Belirlemelisiniz?
Marka renginizi tüm pazarlama çalışmalarınıza tutarlı bir şekilde dâhil etmeniz olumlu ve kalıcı bir algı oluşturmanız açısından çok önemlidir.
Kissmetric’in yaptığı araştırmaya göre müşterilerin %93‘ü doğrudan görsellikten etkileniyor ve %85‘i en çok etkilenen faktör olarak rengi seçiyor. Üstelik renkler marka bilinirliğine %80 oranında katkı sağlıyor.
Seul Uluslararası Renk Fuarı tarafından yürütülen araştırmaya göre ise insanların yaklaşık %92’si, renklerin bir şeyi satın alıp almama konusunda karar vermede önemli bir rol oynadığını kabul ediyor.
Stratejiniz için fikir oluşturabilecek bazı popüler marka örneklerini inceleyelim:
Yeşil
Sakinlik, doğa, spor, büyüme ve sağlıkla ilişkilendirilir. Çevre dostu ürünleri teşvik etmek veya tazelik hissi vermek için sıklıkla tercih edilir. İşletmeniz sağlıklı yaşam veya fitness alanındaysa çevrimiçi mağazanızda daha fazla yeşil kullanmak faydalı olabilir.
Dev kahve zinciri Starbucks’ın logo, web sitesi ve mağazaları için yeşil seçimi rastgele değildir. Markanın kimliğiyle mükemmel bir şekilde uyum sağlayan büyümeyi, tazeliği ve refahı simgeler.
Sarı
Tüketicinin dikkatini hemen çeken, neşe ve pozitiflik duygularını uyandırma gücüne sahip görünürlüğü yüksek bir seçimdir. E-Ticaret siteleri, harekete geçirici mesaj düğmelerini siyah bir arka planla sıklıkla kullanır.
Popüler bir sosyal medya platformu olan Snapchat logosunda sarıyı kullanır. Bu canlı renk, markanın rekabetçi dijital alanda öne çıkmasına yardımcı olur. Sarıyla ilişkilendirilen eğlence ve tazelik hissi, platformun genç kullanıcı tabanıyla mükemmel bir şekilde uyum sağlar.
Beyaz
Genellikle saflıkla ilişkilendirilen beyaz, sağlık sektöründe popülerdir. Sadelikle olan ilişkisi onu teknoloji sektörünün de favorisi haline getirir.
Pazarlama stratejilerinde beyaz rengi ön planda tutan Zara’nın web sitesi tasarımı büyük ölçüde beyaz tonlarından oluşur.
Beyazı ana rengi olarak benimseyen teknoloji devi Apple markasının beyaz seçimi de bir tesadüf değildir. Beyazı etkili bir şekilde siyah veya griyle eşleştirerek minimalist bir estetik yaratır.
Siyah
Siyah, pazarlamada incelik ve zarafet duygusu taşır. Otorite ve gücü temsil eder. Temel olarak yüksek kaliteyi seven kitleye yönelik, profesyonel ve ciddi bir imaj aktarır.
Üst düzey bir moda evi olan Gucci’nin harekete geçirici mesaj düğmeleri siyahtır ve müşterileri sepetlerine ürün eklemeye yönlendirir.
Kırmızı
E-Ticarette dikkat çeken bir renktir. Hem alarm ve endişe hem de hızlı davranmaya davet oluşturabileceği için uygun yer ve anlarda kullanılmalıdır.
YouTube markasını incelediğimizde çevrimiçi video izlemenin getirdiği heyecan ile tıklamaya teşvik eden kırmızı rengi kullandığı sonucuna varabiliriz.
Turuncu
Harekete geçirici mesajlar için etkilidir. Yenilik ve cesareti temsil eder.
Dev E-Ticaret sitesi Amazon’u incelediğimizde turuncuyu marka estetiğinin önemli bir parçası olarak benimsediğini görebiliriz.
Mavi
Güvenilirlik ve profesyonellik duygularıyla ilişkilendirilir. Finans veya teknoloji siteleri tarafından sıklıkla tercih edilir.
Facebook ve LinkedIn gibi tanınmış teknoloji şirketleri maviyi yaygın olarak kullanır.
Pembe
İlham, zarafet ve özen imajı verir. Öncelikli hedef pazarı kadınlar olan işletmeler tarafından sıklıkla tercih edilir. Web siteleri, önemli pazarlama unsurlarını öne çıkarmak için pembe ve siyah tonlarını ustaca birleştirir.
Victoria’s Secret ve Barbie gibi markaların bu rengi yoğun şekilde kullanması tesadüf değildir.
E-Ticaret platformu oluşturmak veya benzersiz bir tasarım yaratmak, renklerin gücünü anlayanların ellerinde güçlü bir araç haline gelir. Site ve logonuzun rengini dikkatli bir şekilde seçmek, hedef pazarınıza uygunluğu sağlar ve müşteri çekimini artırır. Dolayısıyla, E-Ticaret sitenizde kullandığınız renkleri özenle seçerek, başarılı bir online varlık oluşturmanın temel adımlarından birini atmış olursunuz.
Magenty e-ticaret entegrasyonu ile e-ticaret sitenizi tüm pazaryerleri ile entegre edebilir, ürün, sipariş, faturalandırma işlemlerinizi tek noktadan kontrol edebilirsiniz. Detaylı bilgi için hemen bizimle iletişime geçin!