Yeni E-Ticaret Kanunu Değişiklikleri

Yeni E-ticaret Kanunu Değişikliği

Yeni e-ticaret kanunu kimine göre olumlu, kimine göre olumsuz değişiklikler barındırıyor. Sizi nasıl etkileyeceğine karar vermenizi kolaylaştırmak için konuyu farklı yönleriyle ele aldık. Sizler için yeni e-ticaret kanunu değişikliklerini detaylıca anlatacağız.

Son yıllarda e-ticaret sektörü hızlı bir şekilde büyüdü ve büyürken de pazar yerleri belli başlı firmalar tarafından domine edildi. Dolayısıyla sektörün dengeli bir şekilde büyüyebilmesi için alınabilecek aksiyonlar mecliste bir süredir gündemdeydi. 7 Temmuz 2022’de bu konuyla ilgili kanun teklifi yasalaştı. Sektörün daha sağlam bir altyapıyla, kontrollü bir şekilde gelişmesini hedefleyen yasa özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri zor duruma sokabileceği ile ilgili eleştiriliyor.

Yeni E-Ticaret Kanunuyla Yasadaki Tanımlar Değişiyor

1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek yeni kanunla birlikte artık elektronik ticaret pazar yerinde mal ve hizmet temininde bulunan firmalara hizmetlerini tüketiciyle buluşturabilmesi için gerekli ortamı sunan aracı firmalar “Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı”, elektronik ticaret pazar yerinde mal ve hizmet temininde bulunan firmalar ise “Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcı” olarak anılacak.

Elektronik Ticaret Lisansı 2025’te Zorunlu Olacak

Artık lisanssız elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılar lisans ücretlerini ödemeden hizmet vermeye devam edemeyecek. Kanuna “Bir takvim yılındaki net işlem hacmi on milyar Türk lirasının ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı yüz bin adedin üzerinde olan elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı, faaliyetine devam edebilmek için Bakanlıktan lisans almak ve lisansını yenilemek zorundadır.” maddesi eklendi. 

Lisans alma yükümlülüğü 1 Ocak 2025’ten itibaren başlayacak. Yasanın çok tartışılan maddesi sebebiyle, bazı şirketler küçülme ya da kapanma durumuyla karşı karşıya kalabilir.  

Ağır Cezalar Söz Konusu 

Kanunda ağır ceza hükümleri de yer alıyor. 20 milyon liraya kadar çıkabilecek cezalardan korunmak isteyen satıcılar artık çok daha temkinli olmak zorunda. 

Pazarlama Faaliyetlerine Kısıtlama

Yeni yasanın tartışılan maddelerinden biri, pazar yerlerinin istediği miktarda pazarlama yatırımı yapmasını engelliyor. Pazar yerlerinde küçük işletmelerin hesaplı reklam bütçeleriyle işlerini büyütmeleri amaçlanırken indirim ve kampanyalarla da tüketiciye hesaplı alışveriş yapma olanağı sağlanıyor. 

Yeni yasayla e-ticaret pazar yerlerinin reklam harcamalarının kısıtlanması, bu şirketlerin reklam için Google, Facebook vb. dijital alanlara gitmesine dolayısıyla kaynakların yurtdışına aktarılmasına sebep olacak gibi gözüküyor. 

Pazaryerlerine Kendi Markalarıyla Ürün Satma Yasağı

Yeni kanunla pazar yerlerinin, platformda satış yapan diğer satıcılarla rekabet etmesini önlemek için, kendi markalı ürünlerini satmaları yasaklanacak. 

Tüketicinin Maddi Yükümlülükleri Artacak

Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılara yönelik düzenlenen yeni vergilendirme sistemi, dolaylı yoldan tüketiciye de bir miktar maddi yük binmesine sebep olacak gibi görünüyor. 

Ayrıca kargo iadesi süreciyle alakalı yapılan düzenlemeler satıcıyı korumaya yönelik, fakat iade kargo masraflarının artık tüketiciye ait olması, ürünü satın alırken tüketiciyi iki kere düşünmeye itecek. Pandemi sebebiyle iyice ivmelenmiş olan elektronik alışveriş çılgınlığı bu sebeple biraz olsun hız kaybedebilir. Böylece “nasıl olsa iade kargo satıcıya ait diye benzer ürünlerden onlarca satın alıp, denedikten sonra beğenmediklerini iade etme” bakış açısıyla küçük işletmelerin sırtında kambur olmaya başlamış olan tüketici tipi de azalarak biter.

İşletme Türlerine Sınırlama

Seyahat acentesi olup, internetten gün kurusu da satma devri nihayet bitti. Şirketlerin yetki alanı dışındaki satış alanlarını da domine etmesinin önüne geçmek için ve işin uzmanına bırakılması için bazı işletme türlerine e-ticaret yapabilmeleriyle ilgili kısıtlama getirildi.

E-ticaret aracı hizmet sağlayıcı ve e-ticaret hizmet sağlayıcı olarak kabul görmeyecek sektörlerin listesi şöyle:

-seyahat acenteciliği

-sivil havacılık

-bireysel emeklilik

-bankacılık

-sigortacılık

-finansman

-sermaye piyasası

-menkul kıymetler

-ödeme hizmetleri

-bahis ve şans oyunları

-elektronik haberleşme

Yeni E-Ticaret Kanunu Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Kanunun kapsamından sonra en çok merak edilenlerden biri de kanunun ne zaman yürürlüğe gireceği. 

1 Ocak 2023’te uygulanmaya başlanacak kanundaki lisans alma zorunluluğu ise 2025’ten itibaren geçerli olacak. 2023 yılı ise tarafların kanun maddelerine uyumlanmasıyla geçecek.

E-ticaret kanunu üzerinde yapılan değişiklikler bazı firmaları zor duruma düşürecek, bazılarını ise pazara girmek için biraz olsun cesaretlendirecek gibi görünüyor. Yeni e-ticaret kanunu ile sektörün 2025’ten sonra nasıl şekil alacağını hep birlikte göreceğiz. 

E-fatura, pazaryeri, kargo ve e-ticaret entegrasyonu için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Paylaş
İçerik
İlginizi Çekebilecek Makaleler
Temu nedir shein nedir

Temu ve Shein Nedir?

Temu ve Shein, dünya çapında gönderim yapan e-ticaret alanında birbirine rakip perakende pazarlarıdır.“Takım oluştur, fiyat düşür” anlamına gelen Çinli e-ticaret uygulaması Temu, 2022 yılında ABD’nin Boston

Devamını oku →
Ara

Hafta içi 09:00-18:30

Biz Sizi Arayalım

Aşağıda ki formu doldurun ürün uzmanımız sizi arasın ve Magenty hakkında bilgi versin.

Hafta içi 09:00 - 18:30