E-ticaret siteleri ve pazaryerlerinde iade faturası, müşterinin bir ürünü iade etmesi durumunda düzenlenen belgedir. İade faturasında orijinal satış faturasına ait bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde yer alması gerekmektedir. Orijinal satış faturası numarası, tarihi ve müşterinin adı, adresi ile vergi kimlik numarası gibi bilgilerin yanı sıra iadenin gerçekleştiği tarih, iadenin nedeni ve ürünün adedi ile fiyatları gibi detaylı bilgiler de iade faturasında yer almalıdır. Ayrıca vergiler gibi diğer finansal detaylar da belirtilmelidir.
İade faturasının düzenlenmesi için müşterinin iade talebini iletmek ve ürünü geri göndermek suretiyle başvuruda bulunması gerekmektedir. Bu süreçte işletmelerin müşterilere ait bilgileri eksiksiz aldığından emin olmaları ve vergisel yükümlülükleri yerine getirmeleri önemlidir.
Pazaryerlerinde İade Faturası Nasıl Kesilir?
Müşteri, satın aldığı malların tamamını veya bir kısmını iade edebilir. İade faturası için zaman sınırı bulunmamaktadır. Faturada “iade faturasıdır” ibaresi yer almalıdır.
İade edilen mal miktarı, satıcı tarafından müşteriye satılan mal miktarından fazla olmamalıdır. İade faturasındaki mal bedelinin satın alma yapılırken kesilen faturadaki mal fiyatıyla aynı olması gerekir. Eğer faturanın tamamı değil de bir kısmı iade ediliyorsa satış faturasındaki birim fiyat ve iade edilecek miktar çarpılarak iade faturası oluşturulur. İade satış faturasındaki tüm şartlar iade faturasındakilerle aynı olmalıdır.
Gider Pusulası Nedir?
Gider pusulası, en basit şekliyle fatura yerine geçebilen bir belgedir. Vergi mükellefi olmayan bireylerden alınan mal veya hizmetlerin belgelenmesi ve muhasebe sistemine kaydedilmesi amacıyla düzenlenmektedir. Gider pusulasının bir diğer önemli işlevi de, tüketicilere satılan ürünlerin iadesi sırasında fatura hükmünde kullanılabilmesidir. Fatura olmaksızın gerçekleştirilen işlemler, bu belgeyle resmi bir kimlik kazanır ve mükelleflerin haklarının korunmasına katkıda bulunur. Gider pusulası, bu bağlamda hem belgelenme hem de güvence sağlama işlevini yerine getiren önemli bir evraktır.
Gider pusulasını daha genel bir şekilde tanımak gerekirse; işletmelerde yapılan nakit çıkışlarının kaydedildiği bir belgedir. Bu belge, işletme içerisinde yapılan harcamaların izlenebilmesine olanak sağlar.
Gider pusulası olarak düzenlenen belgede;mükellefin ve işi yapanın adı soyadı, malı satanın ve alanın adı soyadı, adresleri, vergi dairesi ve hesap numarası, malın cinsi, adedi, fiyatı, toplam tutarı, vergi oranı ve net tutarı, düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası bilgileri eksiksiz bir şekilde yer almalıdır.
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 234. maddesine göre; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, geliri basit usulde belirlenenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler ve serbest meslek erbabı kişiler, vergiden muaf esnafa yaptırdıkları işler ve satın aldıkları hizmetle ilgili gider pusulası düzenlemek durumundadırlar.
E-ticaret Satışlarında İade Faturası mı yoksa Gider Pusulası mı Düzenlemeli?
E-ticarette müşteriniz ürünü iade ettiğinde, iade işlemi için iade faturası mı yoksa gider pusulası mı düzenlemeniz gerektiği, müşterinizin fatura kesebilme yetkisine sahip olup olmadığına bağlıdır.
- Müşteri Bir Şahıs veya Firma ve Fatura Kesme Yetkisi Varsa: Pazaryerlerinden veya e-ticaret sitenizden yapılan satışta eğer müşteriniz bir şahıs firması veya şirketse ve fatura kesme yetkisine sahipse, müşterinizin iade faturası kesmesi gerekmektedir. Bu durumda, müşteri size bir iade faturası düzenler ve orijinal satışı iptal etmiş olursunuz.
- Müşteri Fatura Kesme Yetkisine Sahip Değilse (Bireysel Müşteri):
Pazaryerlerinden yapılan satışta müşteri bireysel bir kişi ise ve fatura kesme yetkisi yoksa, o zaman gider pusulası düzenlemeniz gerekmektedir. Gider pusulası, fatura kesme yetkisi olmayan müşterilerden yapılan iadeleri belgelemek için kullanılır.
E-ticarette Gider Pusulası Nasıl Düzenlenir?
Gider pusulası düzenlerken aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekir:
- Gider pusulası numarası: Her gider pusulasının bir seri numarası olmalıdır.
- Gider pusulası tarihi: Pusulanın düzenlendiği tarih.
- Müşteri bilgileri: İade eden kişinin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası veya varsa vergi kimlik numarası ve adres bilgileri.
- İade edilen ürün/hizmet bilgileri: Ürünün adı, adedi, birim fiyatı ve toplam tutarı.
- Vergi hesaplamaları: KDV oranı ve varsa diğer vergi detayları, örneğin stopaj kesintisi (vergi stopajı genelde hizmet bedelleri için yapılır).
- Toplam tutar: Ürünün veya hizmetin iade bedeli, KDV dahil veya hariç olarak gösterilir.
- Müşterinin imzası: Gider pusulasını düzenleyen firma yetkilisi ve müşterinin imzası olmalıdır.
Sonuç:
Bireysel müşteriniz var ise: Gider pusulası hazırlanmalıdır, kurumsal müşteriniz var ise iade faturası hazırlanmalıdır.
Gider pusulalarınızı Magenty ile dilediğiniz gibi tasarlayabilir, çıktısını alabilirsiniz. Magenty e-ticaret ve pazaryerleri entegrasyonunu kullanarak tüm e-ticaret süreçlerinizi tek panelden yönetebilir, toplu faturalandırma ve kargo etiketi yazdırma gibi bir çok işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
14 günlük ücretsiz deneme için hemen kayıt oluşturun, ürün, fiyat stok, sipariş ve faturalarınızı kolayca yönetin!