Temu ve Shein Nedir?

Temu nedir shein nedir

Temu ve Shein, dünya çapında gönderim yapan e-ticaret alanında birbirine rakip perakende pazarlarıdır.
Takım oluştur, fiyat düşür” anlamına gelen Çinli e-ticaret uygulaması Temu, 2022 yılında ABD’nin Boston şehrinde kurulan, işletmeden müşteriye bir çevrimiçi pazar yeridir. Temu, ABD’de piyasaya sürüldükten sonra Avustralya’ya da açıldı ve şu anda yaklaşık 50 ülkede kullanılabilmektedir. Nisan 2023 itibarıyla Temu, Birleşik Devletlerde 100 milyondan fazla aktif kullanıcıya sahiptir.  Temu’nun ücretsiz mobil uygulaması uzun süredir Google Play Store’da Editörün Seçimi kategorisinde birinci sıradadır. Giyimden elektroniğe, ev eşyalarına, evcil hayvan malzemelerine kadar çeşitli ürünler sunmaktadır. Birçok üründe ücretsiz kargo imkânı sunmaktadır.

Shein, merkezi Singapur’da bulunan bir moda perakende şirketidir. 2008 yılında kurulduğundan bu yana dünyanın en büyük moda perakendecilerinden biri haline gelmiştir. 2023 uygulama indirmeleri yaklaşık 262 milyon civarında ve 150’den fazla ülkeye doğrudan satış yapmaktadır. Shein, üretimini müşteriler arasında en çok hangi ürünlerin popüler olduğuna göre ayarlıyor.

E-Ticarette Temu ve Shein Fırtınası

DHL eCommerce tarafından yayımlanan rapora göre uygulama tabanlı pazar yerlerinin popülaritesi Shein ve Temu’nun yarattığı etkiyle artış gösterdi. 2022 sonbaharında piyasaya sürülmesinden bir yıl sonra Temu dünya çapında yaklaşık 40,5 milyon kez indirildi. Hızlı moda perakendecisi Shein ise 1 Ocak ile 10 Ekim 2023 arasında dünya çapında 208 milyon uygulama indirmesiyle benzer bir patlayıcı başarı elde etti. Hatta iş öyle bir noktaya geldi ki; Temu, deneyimli alışveriş sitesi AliExpress’i dahi geride bıraktı ve artık sektöründe en yüksek piyasa değerine sahip oldu. Shein, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas ve Brezilya’daki tüketiciler arasında popülerken, Temu ABD ve Hollanda’da iz bıraktı.

Danimarka ve İsveç’te yürütülen çalışmaya göre; Z kuşağının %73’ü Temu’dan alışveriş yapmaktan endişe duyuyor. 26-35 yaşındakilerin %31’i ve 36-80 yaşındakilerin %28’i bu alışverişi yaptığı görülüyor.
Z kuşağının en çok tercih ettiği moda markası Shein ise son dönemde %34’lük bir satın alma oranına sahip. Beş büyük Avrupa pazarında (İtalya, İspanya, İngiltere, Almanya ve Fransa) gerçekleştirilen Gen Z Tracker çalışması, Z kuşağının %73’ü tarafından bilinen Shein’in, 16-27 yaş arasındakiler arasında en çok satın alınan moda markası olduğunu ve H&M ve ZARA gibi yerleşik markaları geride bıraktığını gösteriyor.

Rekabetin Türkiye yansımasına baktığımızda; Temu’daki ürün fiyatları, ürünlerin doğrudan Çin depolarından Türkiye’ye gönderilmesi sebebiyle Türkiye’deki diğer çevrimiçi pazarlara kıyasla oldukça düşük. Ayrıca geniş ürün yelpazesi, 14 gün içinde ücretsiz kargo imkânı ve Türkçe dil desteği özellikle Temu’nun popülerliğine popülerlik katıyor. Tüm bunları ele aldığımızda ülkemizde Çin’deki çevrim içi pazaryerlerinden gelen düşük fiyatlı giyim ve ev eşyalarına büyük bir ilginin olduğunu gözlemliyoruz.

TEMU’nun Başarısının Ardında Ne Var?

Temu, ürünleri diğer perakendecilerden %90’a kadar daha ucuza satıyor ve ücretsiz kargo imkânı sunuyor. YouTube, TikTok ve uygulama içi reklamlarda kendine yer ediniyor. Temu, 14 milyon dolara mal olduğu bildirilen bir Superbowl reklamı bile yayınlamıştır.

Temu’nun uygulaması kullanıcıları eğlence için kaydırmaya teşvik ederek “Satın Al” düğmesine basma şanslarını artırıyor. Ürün envanterini gerçek zamanlı olarak müşteri talebiyle uyumlu hale getirmek için yenilikçi bir strateji kullanıyor. Popüler ürünlerin üretimi artırılırken, daha az popüler ürünler bırakılıyor. Bu durum, şirketin inanılmaz bir hızda yeni ürünler piyasaya sürmesini sağlıyor.

SHEIN’in Başarısının Ardında Ne Var?

Shein’in stratejisi fiyatlandırma ve ürün lansman hızı açısından Temu ile benzerlik gösteriyor. Tüm kıyafetleri ucuz ve talep üzerine üretiliyor. Satışları teşvik etmek için büyük indirimler ve bol miktarda kupon sunuyorlar. Etkileyici pazarlama, SHEIN’in stratejisinin önemli bir parçasıdır. Hem mikro etkileyicilerle hem de genç kitleler arasında popüler olan Katy Perry veya Rita Ora gibi Batılı ünlülerle iş birliği yapıyorlar.

Z kuşağını hedefledikleri için TikTok’ta bir numaralı marka olan Shein, kullanıcıları kupon ve indirim kodlarıyla platformlarına çekiyor. Influencer iş birlikleri genç ve modaya uygun bir kitleye hitap etmesine yardımcı olarak şirketin hızlı büyümesinde önemli bir rol oynuyor.

Temu ve Shein Hakkında Tartışmalı Yönler ve Anlaşmazlıklar

Anlaşmazlığın temel sebebi giyim tedarikçileriyle ilişkilerinde yatıyor.
Temu’nun iddiasına göre; Shein yaklaşık 8.338 üreticisinin tamamının, Temu’da satış yapmalarını ve satıcılarına ürün tedarik etmelerini engelleyen özel ticaret anlaşmaları imzalamasını istedi. Temu, Shein’i rekabete aykırı uygulamalarla suçladı. Shein ise Temu’nun telif haklarını ve ticari markasını ihlal ettiğini iddia etti.

Shein birçok farklı konuda eleştiri aldı. Temu gibi Shein de ucuz, düşük kaliteli ürünler ürettiği iddiasıyla eleştirildi. En büyük eleştirilerden biri, fabrika çalışanlarının kötü ve potansiyel olarak güvensiz çalışma koşullarına tabi tutulmasıydı. Ayrıca markanın reklamlarının desteklediği gerçekçi olmayan güzellik standartları ve kültürel duyarlılık eksikliği hakkında şikâyetler de oldu.

Söz konusu gerilim ve anlaşmazlığın, Çin’in e-ticaret ve küresel moda endüstrisi üzerinde birtakım etkiler yaratması bekleniyor.

Temu ve Shein Rekabetine Karşı Yurtdışı Alışverişlerinde Yeni Yasa

Temu ve Shein fırtınası Türkiye’de de etkilerini gösterdi. “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” teklifi TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda kabul edildi. Teklif yasalaşırsa Kanun, Temu ve Shein gibi Çinli e-ticaret devlerinin Türkiye’deki pazar payını artırmasına karşı Türk şirketleri koruyucu önlemler de içeriyor.

Yurt dışı alışveriş limiti düşürüldü: 

Türkiye’de yurt dışı alışverişlerde gümrük muafiyet sınırı 150 Euro’dan 30 Euro’ya düşürüldü. Yurt dışından gelen ürünlere uygulanan vergiler de yüzde 100 oranında artırıldı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın, Temu ve benzeri platformlara yönelik önlemler aldıklarını açıklamasının ardından, ilgili düzenlemeler Resmi Gazete’de yayımlandı.

Karara göre, Avrupa Birliği ülkelerinden gelen ve 30 Euro’yu aşan değere sahip eşyalarda, yüzde 18 yerine yüzde 30 oranında vergi uygulanacak. Diğer ülkelerden gelen ve 30 Euro’yu aşan değere sahip eşyalarda ise yüzde 30 yerine yüzde 60 oranında vergi tahsil edilecek. Ayrıca, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamındaki eşyalarda, 4760 sayılı ÖTV Kanunu’na ekli listedeki eşyalar için yukarıdaki oranlara ek olarak yüzde 20 oranında vergi alınacak.

Karar, Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren 15 gün sonra, yani 21 Ağustos’ta yürürlüğe girecek.

Son dönemde Amazon, Aliexpress ve Temu gibi e-ticaret sitelerinden yapılan alışverişlerin artması dikkat çekiyordu. Özellikle Temu’nun uygun fiyatlı ürünleri nedeniyle ilgi odağı haline geldiği belirtiliyordu. Ancak yeni düzenlemeyle yurt dışı alışveriş dönemi ve bu ilgi azalacak gibi görünüyor.

E-ticaret satışlarınızı artırmak ve potansiyel müşterilerinize ulaşabilmek için hemen pazaryerlerinde satış yapmaya başlayın. Pazaryeri entegrasyonu Magenty ile 14 günlük ücretsiz demo sürecini hemen deneyin ve işinizi bir üst seviyeye taşıyın! 🚀

Paylaş
İçerik
İlginizi Çekebilecek Makaleler
Temu nedir shein nedir

Temu ve Shein Nedir?

Temu ve Shein, dünya çapında gönderim yapan e-ticaret alanında birbirine rakip perakende pazarlarıdır.“Takım oluştur, fiyat düşür” anlamına gelen Çinli e-ticaret uygulaması Temu, 2022 yılında ABD’nin Boston

Devamını oku →
Ara

Hafta içi 09:00-18:30

Biz Sizi Arayalım

Aşağıda ki formu doldurun ürün uzmanımız sizi arasın ve Magenty hakkında bilgi versin.

Hafta içi 09:00 - 18:30